Semla?
Varför firar vi fettisdagen & varför äter vi semlor?
Benämningen fettisdagen kan ha kommit av att man under den katolska tiden skulle äta mycket och fet mat före fastan. Ordet kan också härledas ur namnet ?vita tisdag?, som avsåg bruket att förbereda fastan genom att äta mjöl- och mjölkmat; som pannkakor, kroppkakor och bröd, gärna bakat av vetemjöl.
Fettisdagen var sista dagen man skulle ha med sig lyse ut i ladugården och första dagen på året då aftonvarden skulle ätas vid dagsljus. Fettisdagen betraktades nämligen på många håll, i alla fall under 1800-talet, som en brytningspunkt mellan vinter- och sommarhalvåret.
Det var det viktigt att besökande blev bjudna på någonting att äta eller dricka under fastlagen, annars bringades olycka över gården.
Fettisdagsbullen
Att äta hetvägg eller fettisdagsbulle hörde till frossandet under fastlagen. Hetvägg, ursprungligen kumminbeströdda vetebullar, troligen i kors- eller kilform, var ett ålderdomligt festbröd som var en del av den ?vita? fastematen bestående av mjöl- och mjölkmat. Hetvägg kom till Sverige från Tyskland och ordet hetvägg kommer från tyskans ?heisse wecken? som betyder varma kilar.
Idag kallas fettisdagsbullar vanligtvis för semlor (från latinets simila bulle av vetemjöl).
En känd fettisdagsbulleätare är privatdetektiven Ture Sventon i Åke Holmbergs ungdomsböcker från 1940- och 1950-talen. Sventon intar ?temlorna? torra till kaffet året runt.

Jag skulle gärna göra det för jag älskar semlor, men jag vill ha hemmabakade goda semlor och inte torra som man kan få när man köper dem.... Tycker att bullen ska vara kompakt och inte så fluffig också ska det bara vara grädde, ingen mandelmassa...
Har inte haft tida att baka så det blir ingen semla i dag... Kan ta det en annan dag.
kram Kitty
tackar:)
tycker också mer om hembkata :)
Blir nog ingen semla för mig idag heller..
för mig blir det en semla, min kille älskar semlor. det finns ett cafe här som gö jättegoda! men då måste man gilla mandelmassa så klart... :)
hatar semlor!
Har ätit semla idag! Köpte på Stenkulla konditori och dem var supergoda!
ja det ska bli jätte kul att följa med er tycker jag :) Vi syns på lördag ! Kramar